Любопитно

Акварел

cof

„Бряг“ Михаела Михайлова © Артино

Акварелните бои са водоразтворими бои съставени от фини растителни пигменти. Нанасят се върху хартия с висока плътност, образувайки полупрозрачен слой. За белия цвят се използва цвета на хартията, затова тази техника изисква бърза, точна и прецизна работа. Акварелът е познат още в Древен Египет и Китай, използвал се е и в средновековните миниатюри. Като самостоятелна техника, обаче се налага едва през втората половина на XVIII век.

Красотата на акварела се крие в деликатността на нюансите и в случайните спонтанни преливания и ефекти, като техниката мокро в мокро, градацията и други живописни похвати:

Равни тонове – лесна, но много ефектна техника за рисуване на силуети. След като определите и скицирате формата на обекта, намокрете четката, потопете я в боята и го оцветете с плътна мазка, като се стараете да постигнете равен тон.

cof

„Духове“ Михаела Михайлова © Артино

Мокро върху сухо – с тази техника ще постигнете дълбочина и разнообразие на живописта. След напълно изсъхване на първите нанесени тонове, нанесете на места върху тях допълнителни нюанси с мокра четка. Тъй като акварелът е полупрозрачен, на повърхността на хартията ще прозират всички нюанси. Не забравяйте да започвате с най-светлите цветове, като затъмнявате постепенно, за да не загубите свежестта на акварела.

cof

„Дух“ Михаела Михайлова © Артино

Градация – подчертава прехода от тъмни към светли нюанси. Започнете с по-голямо количество боя и прокарайте четката по повърхността на хартията, след което вземете по-малко количество боя и повече вода и направете втора мазка като докосвате контура на първата, все още мокра мазка – цветовете ще се разлеят в красиви форми и ще постигнете богато нюансиране.

cof

„Залез“ Михаела Михайлова © Артино

Мокро в мокро – тази техника илюстрира най-красивите качества на акварела – способността му за постигане на романтични разливания, преливания и смесване на цветове директно върху хартията. Първо намокрете хартията, след което нанесете различни цветове с нежно докосване на повърхността. Използвайте близки хармонични тонални съотношения и оставете въображението и интуицията да водят ръката ви.

cof

„Край морето“ Михаела Михайлова © Артино

Допълнителни ефекти могат да бъдат постигнати и с различни добавки, като например соли, алкохол, натурална гъба. Още тънкости и похвати на акварела научете на 1ви октомври на нашата Арт работилница за възрастни.